Walkthrough – Spakbyte på handkontroll till N64

Det finns inget jag litar så mycket på som Nintendo i konsolväg, som gett oss de små grå som håller för all möjlig misshandel som ett röjigt spel kan ge. NES är fullständigt odödligt oavsett hur en behandlar den, samma med uppföljaren SNES. Jag har inte stött på någon hårdvaruproblematik med dessa konsoler.

 

Först vid N64 blir det problem – den där styrspaken som spelas sönder på två sekunder. Det är en akilleshäl utan dess like när det kommer till dessa handkontroller, men det finns också en riktigt bra lösning. Jag tänkte lyfta mitt husmorstips!

 

Visst är din fina handkontroll värd ett uppsving, trots sin ålder? Eller så kanske du helt enkelt inte har råd att köpa nya handkontroller gång på gång när en spak blir misshandlad i en het match MarioKart64. Om inte annat så kommer all frustration från att ha kämpat med värdelösa spakar rinna av dig genom att byta ut den slappa spaken mot en som är smidig som en GameCube-spak!

 

Om du är en N64-fantast så kommer ett byte från originalspaken till den nya vara det bästa du gjort sedan du konfirmerades. Känsligheten i spaken är större vilket är någonting en får vänja sig med och kanske till och med uppskattar bättre, samt att den är smidig och skön. Aldrig mer en slapp stick som reagerar långsamt. Som balsam för tummen.

 

n64spakbyte01

Du behöver:

  • En originalhandkontroll till N64
  • En Nintendo GameCube-spak
  • Ett set små skruvmejslar
  • Eventuellt en stark magnet för att dra upp skruvarna
  • En plats att samla skruvarna
  • God belysning och eventuellt en ficklampa

 

n64spakbyte02Det är inte heller ett större ingrepp. Själva bytet går på kort tid, det är att öppna skruvarna som är tidskrävande och ibland tålamodsprövande. Notera väl att det måste handla om en originalhandkontroll – de må alla se rätt lika ut på utsidan men har du en tredjehandskontroll så fungerar inte bytet, när insidan inte stämmer överens med GC-spakens dock.Var säker på att du har en originalhandkontroll genom att leta efter Nintendo-loggan på översidan innan operationen.

 

Skruva upp alla skruvar på undersidan av handkontrollen med en passande skruvmejsel. Skruvar du för löst, så kommer du nöta upp skårorna i skruvarna och det kan resultera i att du förstör dem och inte får upp dem. Här kommer magneten in, om du inte vänder kontrollen upp och ner och skakar ur dem. Ytterligare tips är att inte glömma bort ”righty tighty, lefty loosey”.

 
När skruvarna är borta så kan du öppna handkontrollens skal och skruva upp ytterligare tre skruvar som fäster styrspaken. Du kommer ta bort den gamla och vänligt men bestämt lägga den nya spaken på plats och efter det med ett enkelt tryck sätta själva kontakten på rätt ställe. Det är pinsamt enkelt, går inte att göra fel och går på under en minut. Sedan ska allting tillbaka där det var och ingenting tar skada om du bara är försiktig. Rubba inte resten av insidan om det är möjligt och håll koll på sidoknapparna – de kommer falla av när du lyfter isär handkontrollen. Ett hett tips är att hålla ett öga på skruvarna eftersom de är små jävlar som gärna rymmer – helt enkelt, tro inte så mycket om din förmåga att inte tappa bort saker utan lägg dem i en ask för att aldrig försnilla en av de små kvicka jävlarna (här talar vi egen erfarenhet).

 

n64spakbyte04När du skruvar tillbaka allting, skruva inte åt för hårt. Kontrollen måste testas, och skulle någonting hamnat på sniskan så kan du skruva upp den igen och när du är säker på att allt är bra – dra åt skruvarna hårt.

 

Jag kan garantera en känsla av trygghet i att den här spaken aldrig kommer fela och se där, Nintendo levererar åter igen stabila prylar. Odödliga prylar. Sådant som tål stryk utan dess like, stryk som är lätt hänt vid framför allt fightingspel. Spelar du FPS-spel så blir det en helt ny resa eftersom spaken är mycket känsligare, det är en tillvänjningsfas som ger dig mycket mer makt över styrningen.

 

Jag önskar mycket nöje, både i känslan av ett väl utfört arbete som ger en ny dimension i spelandet framöver och i att vara säker på att du kan köra hårt igen utan att mosa styrspaken någonsin igen. Happy gaming och ta hand om dina retro-saker så ska du se att de kommer fungera efter ett kärnvapenkrig!

 

Sara Forslund

Similar Posts

Kommentera