Love Letter – snabbspelat men könsstereotypt

Detta snabba kortspel inom kategorin micro-games har kommit i ett flertal varianter* sedan det släpptes 2012. Jag har bara spelat originalet, så det är det jag skriver om nedan.

 
Jag fick ett tips om spelet när jag skulle handla en liten present till min man, och beskrivningen löd något i stil med:
-Det här spelet spelar vi jämt! Det är lätt att ta med sig och går väldigt snabbt att spela, vilket gör det utmärkt att ha när man väntar på att bli serverad eller i toalettkön på krogen.

 
Enkelt är det verkligen, men så snabbt går det inte alltid. Det beror självklart på hur många spelare som är med (spelet är för 2-4 spelare) och deras personlighet (hur snabbtänkta de är till exempel… ;-) ). Spelet går ut på att slå ut de andra spelarna genom list, eller att räkna kort, så att jag själv kan överlämna mitt kärleksbrev till prinsessan. Att ha en bra strategi men också slumpen påverkar vem som vinner.

 
Med tanke på de könsstereotypa roller som ingår i spelet kan jag inte ge det ett speciellt högt betyg gällande normbrytande eller diversitet. Alla karaktärer är dessutom mycket ljusa i hyn och smala. Kungen är ett undantag med sin lite större kroppshydda, men så framställs ju ofta kungar så det är ju inte så förvånande. Ett plus är den kvinnliga vakten. Ett minus är att brösten nästan ramlar ur kläderna på drottningen och grevinnan. De kunde haft en kvinnlig präst eller en tjänare istället för tjänarinna, eller varför inte några olika? I spelet ingår 8 olika karaktärer med olika rank, men det finns flera kort med vakt, präst, baron och tjänarinna så lite variation hade inte varit omöjligt att få in utan att ändra spelreglerna.

 
Spelet är lättsamt och en omgång går ganska snabbt, även om det kan ta lång tid att vinna (4-7 vunna rundor beroende på antal spelare). Det är ett bra spel att ha med sig med tanke på storleken eller ett bra spel att börja med medan en väntar på att börja spela ett spel som tar lite längre tid, på en spelkväll t.ex. Det går att spela bara en runda om en vill.

 
Summa summarum; bortsett från tråkiga könsroller så får spelet.. Nej, jag ger inga betyg. Prova själv! Eller inte.
En video där du kan se hur spelet spelas finns på https://www.youtube.com/watch?v=k2YUYPDq7gQ

 
*En beskrivning av alla varianter finns på http://rollindiceshow.com/2015/05/which-version-of-love-letter-should-you-get/

 

Sofia Kanders

Similar Posts

Kommentera