Gliding is bad? Första intryck av Batman: Arkham City

Kort om handlingen:
Spelet handlar om att staden har stängt in alla brottslingar och gangbangers på ett och samma ställe: i Arkham. Där är det krig mellan de olika gängen som leds av bl.a Two-Face, Penguin och Doctor Strange. Bruce Wayne blir ofrivilligt indragen i Arkham då han blir kidnappad av Penguin och instängd på ett av hans fängelser. Efter att han tagit sig ut så vill han skaffa en överblick om vad som pågår i Arkham genom att leta reda på Catwoman. Hans mål är att på något sätt reda ut gängkrigen inne i Arkham.

 

Gameplay:
I den första scenen börjar man spela som Catwoman som försöker ta sig in i Two-Face:s kassaskåp och sno någonting. Jag tycker att fightingen ändå flyter på rätt bra: det är ett ganska simpelt system, i alla fall till en början. Det påminner lite om Assassin’s Creed på det sättet att man måste countra väldigt mycket och man kan inte bara slå på dem hur mycket som helst. Man måste slå på dem några gånger för att knocka dem ur fighten, vissa slag man gör är även i slow motion (alla vet att slow motion är badass). Det finns inga riktiga knappkombinationer för slag i början i alla fall, man använder främst X för att slå och Y för att countra.
Med Batman kan man senare även glida med hans fladdermuskappa (låter väldigt fult på svenska) från högre punkter. Jag råkade glida rakt ner i något giftigt avfall, det rekommenderar jag inte. Då dödar man stackars Batman. Men man kan faktiskt även använda den för att glida ner över skurkar och knocka dem, så länge man inte dödar sig själv. Annars har man även tillgång till en del av Batmans vanliga gadgets: hans Batclaw (man skjuter iväg en pil med ett snöre på) och hans kastsymboler. Det finns även ett mode man kan sätta igång som kallas för detektivläge (detective mode) det påminner väldigt mycket om höksynen i AC och fungerar ungefär på samma vis. Man ser fienderna som röda och de civila som blå, samt så kan man se annat intressant som man inte kan se annars och skanna efter bevis. Batman kan också använda en apparat för att hacka radiosignaler.

 
Grafik och karaktärsdesign:
Grafiken är helt ok, det är inte ett särskilt nytt spel (2011). Den kunde såklart varit bättre men personligen så spelar jag gärna äldre spel, tycker sällan att grafiken har någon större inverkan på spelupplevelsen.
Karaktärsdesignen är rätt överdriven på både Batman och de kvinnliga karaktärerna i spelet, de har en typisk ”comic-book” design, Batman har en otroligt biffig överkropp men är smalare nertill och kvinnorna har stora bröst, stor rumpa och smal midja.

 

Emma Hedman Jonsson

Similar Posts

Kommentera