TVspelsjam VIII – intervju med Oscar och Fredrik

Det var svårt att fånga två fiskar på samma gång, men jag fick napp på Oscar som är projektsamordnare och Fredrik som är projektadministratör för TVspelsjam VIII för ett snack. De berättade lite mer för mig om vad TVspelsjamet kom ifrån och hur det är uppbyggt.

 

Förr om tiden har konventet haft en projektledare och båda två har varit ensam i den rollen, dock inte detta år.
– Det behövs två stycken för att dela upp ansvaret och dela på bördan så att säga, jag har mer en administrativ roll och tar han om de initiala mötena och sköter den biten, berättar Fredrik.

 

– Jag sköter mycket kontakt med andra aktörer och samordnar saker och ting gällande jamet, fortsätter Oscar.

 

Jag märker direkt att Fredrik och Oscar kompletterar varandra väldigt bra då Oscar är lite all over the place, som en kulspruta med idéer av en vildare karaktär, som vill genomföra allt och Fredrik är mer praktiskt lagd, lika rolig men mer sansad och strukturerad. De har jobbat tillsammans med varandra i ungefär två år i olika projekt, även i Digital Spelkultur som jamet arrangeras av. Oscar startade det för cirka 5 år sedan, där Fredrik nu sitter som ordförande. Med dessa år på nacken har de kommit fram till vad de är bra på och hur de får maskinen att fungera på bästa vis.

 

– Vi har lite olika approach till saker och det gör att vi kompletterar varandra väldigt bra. Fredrik kommer in och strukturerar upp mig och jag kommer in och peppar, säger Oscar.

 

Jag frågar nyfiket vad de anser att syftet med jamet är.

 

– Från början var det bara en kul grej, jag kände att LAN är ju roligt men jag är rätt less på det så vi kanske kan spela TV-spel istället. Jag drog ihop det här, hyrde lokal på Klossen för några hundralappar och så tog folk hit sina grejer och vi spelade tillsammans.

 

Intresset för detta visade sig vara stort, och då grundades föreningen TV-spel i Västerbotten.

 

– Vi tog kontakt med lite andra aktörer och sponsorer och sedan dess har vi bara gått uppåt. Jag har tidigare inte haft någon större erfarenhet av föreningslivet men efter 4-5 år så börjar saker vara lite mer strukturerat, kan man väl säga.

 

Här creddar Oscar den mer samlade Fredrik för att Oscar har extremt mycket idéer som aldrig tar slut, och Fredrik bidrar till att bromsa och fokuserar på vad de har nu, vad som är görbart och hur de ska göra det bästa av allt.

 

tvspelsjamviii02Vad är då TVspelsjam?- Det blev ett uttryck för en samhällssyn eller en människosyn som jag tror att vi som arrangerar TVspelsjam alla delar – nämligen att allt är roligare om man gör det tillsammans. Det har varit ledordet, solidariteten i att dela med sig till andra och att ha roligt ihop, snarare än att sitta hemma i kammaren och spela själv som det ofta blir med TV-spel, tyvärr. Vi kände också att LAN har en inbyggd svaghet i att alla har sin egen skärm, alla har sin ruta, och att TV-spel har en annan möjlighet att binda samman folk. Det ger människor en möjlighet att socialisera med spelet som en språngbräda för att komma samman.

 

Här berättar jag lite om hur jag haft det under jamet. Jag kan verkligen känna att de har lyckats med sin vision, för att jag haft så kul och det tack vare att jag fått chansen att pröva alla sorts konsoler, spel jag brukar spela och spel som jag aldrig har spelat med andra människor. För mig som förstagångsbesökare blev det ett smörgåsbord av inte bara spel men människor, aktiviteter, en lättsamhet i att kunna prata med vem som helst, utmana människor i spel och testa nya saker under ordnade former. Dessutom kände jag att jamet höll en kvalitet som jag inte förväntat mig – tänk att de gått från några som bokat en helg för TV-spelsgameande till det här! Det kändes proffsigt men ändå varmt, det gjorde inte att jag nästan inte kände en käft för att det fanns så många sätt att nå fram. När jag känner mig bekväm nog för att fråga tre snubbar om de behöver en fjärde spelare i Super Smash Bros på Gamecube (en konsol jag knappt spelat på) så kände jag att det måste vara något speciellt i luften.

 

– Det är precis det vi är ute efter, säger Oscar. Det spelar ingen roll om man spelat hundratusen timmar eller en.

 

– Vi försöker göra någonting som är till för alla, bredda jamet så mycket det går, hakar Fredrik på. Det finns vissa som spelat mycket förut och andra som inte spelat alls och alla däremellan, vi vill ge chansen för alla att pröva nya saker men också erbjuda någonting för de som är riktigt inbitna, som genom våra core-turneringar.

 

tvspelsjamviii03Konventet håller en internationell standard inom några av tävlingarna som hålls. Det innebär bland annat core-turneringar i flera spel som streamats på nätet med både ära och fysiska pris till vinnarna i slutet av konventet.

 

Jag noterade, speciellt under sista dagen, att barn likväl som ungdomar och mestadels vuxna besökte konventet. Det är många generationer som kommer samman, allt från äldre Commodore 64- och NES-fantaster, fram till spelare genom dagens konsoler.

 

– Det är det som är charmen, tycker Oscar och vi diskuterar lite kring spelnostalgi som finns hos oss men också vad som kommer finnas hos människor av nutida generation.

 

– Det vi siktar på är att binda över gränserna för att vi alla är jämlika inför spelen. Spelen dömer inte dig för vem du är och vad du kan utan alla spelar efter samma villkor vilket är någonting som är ganska unikt. Man kan kommunicera med de som sitter bredvid hur mycket eller hur lite man vill vilket jag tror kan vara den största styrkan i det.

 

Alla som vill besöker konventet, fortsätter han. Om det så är 70-åringar, barn och alla däremellan. TV-spel är för alla.

 

Vi kommer vidare in på att TV-spel är ett rätt häftigt medie, från 80-talet och framåt har spel tagit en ny form och utvecklas i rasande fart.

 

– Det är en helt ny syn på underhållning och verklighetsflykt, påpekar Oscar. Det är en helt ny kulturform som vuxit fram vilket är ganska fascinerande.

 

Både Fredrik och Oscar är jättenöjda med årets jam som började hårdarbetas i september. TVspelsjam är och kommer vara ett stadigt evenemang i framtiden, så länge det finns konsolgamers så finns detta konvent.

 

Nu är dock båda trötta. De, arrangörerna och funktionärerna har jobbat i över en vecka för att få ihop ett lyckat konvent, de uppskattar att de i alla fall spenderat 8-14 timmar per dag i 8 dagar. Kring 30 stycken har arbetat under jamet och det märks att det är gjort med kärlek och nördighet. Tack vare det gäng de varit så har det funnits tid för detaljer och finslipande som gjort konventet skimrande. Slutdestination för Oscar och Fredrik är att komma så nära perfektion som det går.

 

tvspelsjamviii04Jag nämner att jag faktiskt blev rätt förbluffad över att de fått dit en arkadmaskin där jag utmanat mästarna på Tetris. Visserligen var det en maskerad PC men mig kunde de ha lurat!

 

Så, hur ser framtidsvisionen ut då?

 

– Hur lång tid har vi? säger Oscar och vi garvar alla tre. Här finns det inspiration och utvecklingstänk så att det räcker och blir över.

 

– Nästa år kommer vi få hit en hel rad arkader faktiskt, fortsätter han och nästan vibrerar i stolen av förväntan (redan!). Vi vill fortsätta med vårt samarbete med Skellefteå och Café på Bit, vår verksamhet på Klossen varje torsdag mellan klockan 18-22 och ha saker genom året som leder upp till TVspelsjam som är en absolut höjdpunkt på året.

 

– Framför allt vill vi utveckla cosplay-scenen inför nästa år med att få ut ordet, ha bra med föreläsare och kvalificerade domare för att locka cosplayarna, tillägger Fredrik. Vi vill få in fler arrangörer och funktionärer, få in dem tidigare. De är ett väldigt stort tillskott, säger han och ser finurlig och stolt ut.

 

Det är väldigt personberoende, säger Oscar och menar på att enskilt engagemang är en grund för
gruppen.

 

Slutligen så vill projektledarna nämna Studiefrämjandet och Umeå Kommun som gjort det här möjligt. Utan det samarbetet skulle inte jamet vara möjligt överhuvudtaget.

 

Jag berättade hur otroligt roligt jag haft och vilka upplevelser jag haft under dessa dagar varpå Oscar säger;

 

– Då har vi lyckats!

 

Plikten kallar plötsligt, jamet ska avslutas och priser delas ut, jag tackar för samtalet och vi avslutar med lite kuriosa kring projektledarna:

 

Namn: Fredrik Sandström
Favoritplattform: PC
Tre bra spel: Red Dead Redemtion, Dark Souls, Mega Man
Första TV-spelsminne: Skifree
Favoritboss: Fat Cat (Chip & Dale)
Catchphrase: ”Kaaatzzee!”

 

Namn: Oscar Bergqvist
Favoritplattform: PC
Tre bra spel: Final Fantasy 9, Shovel Knight, Speedrunners
Första TV-spelsminne: Att som femåring få en Megadrive med Sonic 1
Favoritboss: Gohma från Ocarina of Time
Catchphrase: ”Du får presentera den här!”

 

Sara Forslund

Similar Posts

Kommentera