Hård överlevnad i gullig förklädnad

Hur länge skulle du överleva ute i vildmarken? En dag? Tre dagar? Praktiskt taget leva där?

 

Första gången jag spelade Don’t Starve var hemma hos pojkvännen. Det var en liten get together hemma hos honom och en kompis till honom spelade spelet. Det såg skitkul ut. Det var jättegulligt ritat. Jag ville också spela. Till slut fick jag spela, och jag lyckades överleva i 16 dagar, till min stora förvåning. Jag lyckades med det konststycket mestadels genom tur: min pojkvän coachade mig (”de blommorna är inte bra” ”akta dig för spindlarna”) och jag hade lyckan att hitta jättebra råmaterial nästan omgående. Sen skulle jag åka hem pga jobb dagen efter, och väl hemma köpte jag mig ett eget exemplar av spelet på Steam.

 

dontstarve04Så vad är Don’t Starve då? Det är, som en nog kan höra på namnet, ett överlevnadsspel. Du börjar spelet med att vakna upp som Wilson, den i början enda tillgängliga karaktären, mitt ute i vildmarken. Nu ska du överleva så länge som möjligt. För att överleva behöver du samla råmaterial: flinta och kvistar (som blir verktyg och vapen), ved, mineraler, gräs, blommor etc. Du ska även, förstås, hitta mat: bär, frön och morötter är sånt du kan plocka från mark och buskar. Du kan även förskaffa kött genom att jaga kaniner, slåss med grisar, fiska etc. När natten kommer så måste du göra upp en lägereld och hålla liv i den: när det är helt mörkt så kommer nämligen Charlie och har ihjäl dig. Garanterat. Och du kan inte slåss tillbaka eftersom du inte ser henne.

 

Överlever du natten så får du uppleva ännu en dag där du måste kämpa för tillvaron. Slåss med monster. Jaga in kaniner i fällor du byggt. Hitta guld och bygga en Science Machine så att du kan låsa upp fler verktyg, vapen och annat för att överleva. Du kan hitta Beefalo-bajs och odla din mat. Döda spindlar och få spindelnät att bygga saker med. Bara för att nämna några saker. Och för var dag som går så kommer du närmare vintern med den kyla den medför. Du måste förbereda dig för den kommande dagen och den kommande årstiden. Och det går bara om du jobbar så hårt du kan och har en hel del tur. Du har tre olika mätare som du måste se till är fulla: Hunger, Health och Sanity. Du måste äta för att Hunger inte ska gå ned (när du är på svältgränsen så sjunker Health kraftigt), du måste vara försiktig med din Health (obviously) och du måste göra lugnande saker som inte får Sanity att sjunka. När din Sanity sjunker så börjar du se monster som inte finns, och till när den är tillräckligt låg så verkar omvärlden vara hotfull och fientlig och du kan bli dödad av dina imaginära monster.

 

dontstarve03När du dör så är spelet slut. Du börjar alltså inte om där det är senast sparat: spelfilen försvinner och omvandlas till experience points. Ju längre du överlevt, desto fler poäng får du, och när du fått tillräckligt många poäng så låser du upp nya karaktärer att spela med. Alla karaktärerna har namn som börjar på W och alla har olika styrkor och svagheter. Någon är jättestark men jätterädd för mörker, en annan har en fantastisk yxa men en hemsk hemlighet, en tredje har sin döda tvillingsyster som följeslagare och en fjärde har väldigt många kunskaper men hatar slöseri med mat. Bara för att nämna några karaktärer. Några karaktärer går att låsa upp med XP, medan vissa måste låsas upp inne i själva spelet genom utmaningen Adventure Mode. Och till slut är det meningen att du ska lyckas låsa upp Maxwell: mannen, myten, legenden, ”The Puppet Master”, han som förde alla karaktärer till vildmarken från första början genom att lura Wilson att bygga en maskin som för alla till denna hemska värld.

 

dontstarve02Don’t Starve är nog det roligaste spelet jag spelat på länge. Även om jag många gånger sitter och är frustrerad och svär över hur jävla dålig just denna omgång var så kan jag inte sluta spela. Det är utmanande, det är gulligt ritat, det är en underbar humor i spelet och det är många gånger jag suttit och skrattat över saker i spelet. Det är så kul att upptäcka nya saker i spelet hela tiden, och ingen omgång är den andre lik, då varje omgång har en annorlunda värld än de andra. Det finns en hel Don’t Starve-wiki där du kan hitta info om allt möjligt i spelet, vilket är till en enorm hjälp (tro mig!). Jag kan verkligen rekommendera att köpa expansionerna Reign of Giants och Shipwrecked i ett Alone Pack på Steam: de kostar inte jättemycket och du får mycket mer spel för pengarna då. Och köper du MEGA PACK så får du även uppföljaren Don’t Starve Together, där du ska överleva tillsammans med en vän. Och det är mitt nästa projekt: att spela Don’t Starve Together med pojkvännen (han spelar f.ö Don’t Starve lika mycket som jag, vilket jag tycker är kul). OCH: Don’t Starve finns som konsolspel och appspel till iPad!

 

Lisa Zetterström

Similar Posts

Kommentera