
Du sitter ensam i ett rum, framför dig har du en bomb. Du vet inte vad du ska göra med den och bomben börjar ticka när du tar upp den. Den har olika delar, så kallade moduler, som ser olika ut. Det kan vara en modul med sladdar, en med kluriga symboler och en med en vit knapp där det till exempel kan stå ”Hold”. Vad gör du?
Du börjar inte klippa kablar på måfå eller trycka på knappar på en explosiv tidsinställd bomb. Du frågar såklart en expert som har en manual med all information för att du ska kunna desarmera bomben först.
Det här är spelet som får hjärtat att slå snabbare och svetten att rinna – allt en vet är att om bomben inte desarmeras så är det kört. Bomben sprängs i dina händer. Game over.

Det går att ha flera experter vilket ibland sparar tid, och ibland gör det svårare om det blir längre diskussioner med många viljor inom vad som är rätt att göra. Det är en fråga om kommunikation mellan dig som ser och kan röra bomben och experten/experterna som du måste förklara vad du ser för. Ni kommer antingen lyckas eller misslyckas – do or die – för det finns inget mellanting. Allt handlar om hur väl du kan beskriva det du ser för att experten med manualen ska kunna hjälpa dig göra rätt i de olika modulerna och lösa en i taget.
Under Nordsken 2016 ställde Digital Spelkultur ut detta spel i virtual reality-form och innan vi fått igång alla komponenter så hade det redan bildats en ringlande kö till rummet. Det var många som sett spelet men aldrig testat och var nyfikna, speciellt på VR-upplevelsen. VR skapar en ny dimension där bomben definitivt känns mer verklig och det är inte bara läskigt utan också enormt krävande på det där sättet där du inte kan flexa TV-spelsmusklerna för att klara, när kontrollerna är väldigt enkla, men spelet som är pusselliknande blir otroligt svårt.

Klart roligast som observatör och utställare av detta spel var att höra hur alla beskrev symboler. Det finns inte namn på alla, och även om det är en stjärna som dyker upp så har det en betydelse i om den är ifylld eller inte. Det snabbaste gänget i att desarmera bomben var modiga mellanstadieelever som spänt väntade på VR-upplevelsen. ”Ett rymdskepp som landar”, ”Ett K som också är spegelvänt” samt ”En mustasch fast med ett öga” är exempel på hur människor beskrev det de såg för att hjälpa experterna hitta rätt kombination i manualen för att lösa modulen. Alla vägar bär till Rom, även om en beskriver en symbol som ”Rumpan”.

Det här spelet kräver tankekraft, samarbetsförmåga och en inställning på problemlösning. Samtidigt är det hysteriskt roligt och nervkittlande. Vågar du spela?
Spelet hittar du på http://www.keeptalkinggame.com och keep calm, it’s only a bomb…
Sara Forslund