Fortsätt prata och ingen exploderar

Du sitter ensam i ett rum, framför dig har du en bomb. Du vet inte vad du ska göra med den och bomben börjar ticka när du tar upp den. Den har olika delar, så kallade moduler, som ser olika ut. Det kan vara en modul med sladdar, en med kluriga symboler och en med en vit knapp där det till exempel kan stå ”Hold”. Vad gör du?

 

Du börjar inte klippa kablar på måfå eller trycka på knappar på en explosiv tidsinställd bomb. Du frågar såklart en expert som har en manual med all information för att du ska kunna desarmera bomben först.

 

Det här är spelet som får hjärtat att slå snabbare och svetten att rinna – allt en vet är att om bomben inte desarmeras så är det kört. Bomben sprängs i dina händer. Game over.

 

KeepTalkingandNobodyExplodes03Det går att spela detta spel genom att sitta mitt emot varandra och inte låta experten se skärmen, spela online med andra eller spela det som virtual reality-spel. Att spela det som VR tar definitivt spelet till en alldeles speciell nivå och ökar spänningen till max!

 

Det går att ha flera experter vilket ibland sparar tid, och ibland gör det svårare om det blir längre diskussioner med många viljor inom vad som är rätt att göra. Det är en fråga om kommunikation mellan dig som ser och kan röra bomben och experten/experterna som du måste förklara vad du ser för. Ni kommer antingen lyckas eller misslyckas – do or die – för det finns inget mellanting. Allt handlar om hur väl du kan beskriva det du ser för att experten med manualen ska kunna hjälpa dig göra rätt i de olika modulerna och lösa en i taget.

 

Under Nordsken 2016 ställde Digital Spelkultur ut detta spel i virtual reality-form och innan vi fått igång alla komponenter så hade det redan bildats en ringlande kö till rummet. Det var många som sett spelet men aldrig testat och var nyfikna, speciellt på VR-upplevelsen. VR skapar en ny dimension där bomben definitivt känns mer verklig och det är inte bara läskigt utan också enormt krävande på det där sättet där du inte kan flexa TV-spelsmusklerna för att klara, när kontrollerna är väldigt enkla, men spelet som är pusselliknande blir otroligt svårt.

 

KeepTalkingandNobodyExplodes08Under de tre dagarna jag spenderade med att hjälpa folk att kunna spela Keep Talking And Nobody Explodes så vandrade det in människor i alla åldrar och med olika spelerfarenhet. Det som slog mig genom att observera människor som spelade, var att barn i regel var mycket bättre på att vara både den som desarmerar bomben och vara experter med manual än vad vuxna som aldrig spelat spelet var – barnen var mer sakliga och förlorade sig inte i detaljer. Oförstörda gamers förklarade saker på enklare sätt än de som spelat mycket i andra spel förut. Erfarna gamers blev skakis eftersom det här spelet kräver saker som andra moderna spel inte innehåller, vilket gör KTANE rätt unikt i sin klass. Det är en strid mot klockan och viktigt att kunna fungera i en grupp och förstå varandra verbalt, vara lyssnande och samarbeta.

 

Klart roligast som observatör och utställare av detta spel var att höra hur alla beskrev symboler. Det finns inte namn på alla, och även om det är en stjärna som dyker upp så har det en betydelse i om den är ifylld eller inte. Det snabbaste gänget i att desarmera bomben var modiga mellanstadieelever som spänt väntade på VR-upplevelsen. ”Ett rymdskepp som landar”, ”Ett K som också är spegelvänt” samt ”En mustasch fast med ett öga” är exempel på hur människor beskrev det de såg för att hjälpa experterna hitta rätt kombination i manualen för att lösa modulen. Alla vägar bär till Rom, även om en beskriver en symbol som ”Rumpan”.

 

KeepTalkingandNobodyExplodes05För nybörjare rekommenderar jag definitivt ”The first bomb” med tre moduler, och att pröva att vara den som desarmerar först för att sedan förstå vad en ska ställa för frågor snabbare när den byter av och är expert. Det, eller att se bilder/klipp från spelet – varje gång någon sa ”ta den första bomben, den är enklast” så inflikade jag att ja, den må vara enklast i spelet, men det betyder inte att det gör det till en enkel bomb att desarmera.
Det här spelet kräver tankekraft, samarbetsförmåga och en inställning på problemlösning. Samtidigt är det hysteriskt roligt och nervkittlande. Vågar du spela?

 

Spelet hittar du på http://www.keeptalkinggame.com och keep calm, it’s only a bomb…

 

Sara Forslund

Similar Posts

Kommentera