Mysigt genetikspel i 2D

OviPets – Ett spel jag spontant såg vid sidan av mitt facebookflöde, och det väckte mitt intresse. Ett genetikbaserat 2D-spel med Facebook-inloggning? Fascinerande!

Dock tog det ett tag för min dator att förstå att jag ville spela – jag kunde inte logga in/registrera, vilket kan ha varit på grund av min webbläsare eller något annat, men jag orkade inte lista ut problemet omgående, och dissade spelet. Men det lät för intressant för att inte prova, så jag kom tillbaka, provade igen, för att skrämmas iväg en vecka.

 

När jag väl kom in – well. I några dagar vart jag helt oförstående, men på ett positivt sätt, och jag kanske bröt några in-gametabun. Ooops.
Spelet behöver Facebook för att logga in, men efter det är det nästan helt fritt från Facebook. Det postar inte på ens vägg, bjuder inte in vänner (om du inte AKTIVT väljer att skicka dessa vänner en specifik länk som du kopierar in i konversationen) och du kan adda vänner från alla världens hörn.

 

Tog mig någon månad innan jag hittade en person från Sverige som var lika aktiv som mig, men jag har nu över 300 olika vänner, och jag insåg snabbt att detta spel har ett helt community runt sig, med flertalet oskrivna regler och uttryck. Dessa är dock logiska och enkla att lära sig, så som att säga ”Thank you” om en adopterar djur från någon, eller att inte vända en användares ägg om den på något vis säger ”No Egg-ninjas!!” på sin sida.

 

ovipets03Grunden i spelet är just genetik – du kan köpa, adoptera eller generera djur från ett 30-tal olika raser (som utökas kontinuerligt, minst två nya raser har kommit ut sen jag började i september någon gång), där vissa är tidsbundna. Ragnifer (ren/älg-släkte) går bara att generera under vintern, och Chiropy (fladdermus-liknande släkte) kan bara genereras runt Halloween, osv.
Dessa går sedan att avla, så länge de inte är släkt, och detta ger ett ägg – oavsett ras. Helt enkelt, ALLA raser ger ägg, och dessa ägg behöver vändas 4 gånger innan de kan kläckas, och ge ett könsmoget djur med gener från tre generationer bakåt. Olika raser har olika äggkläckningstider, där hästägg (Equus) och känguruägg (Marcopus) är bland dem som tar längst tid, medan fiskägg (Piscium) och råttägg (Rattus) är bland de snabbaste.

 

Det går att vända sina egna ägg, och det går att använda piltangenter för att gå emellan äggen, men du får inget av att vända dina egna ägg. Om du vänder en annan användares ägg, kan du dock finna credits, som är spelets valuta.
Credits går att köpa för en väldigt överkomlig summa verkliga pengar, och om du gör det blir du en ”Paid Member” – oavsett hur mycket credits du köper, och det behöver bara ske en gång. Att vara ”Paid Member” innebär att du kan köpa djur för credits av andra spelare (istället för att skicka ett eventuellt byte, som måste manuellt godkännas av den andra användaren) samt du kan använda Auction House och får tillgång till en hel nivå av forskning för alla raser.

 

ovipets02Det är en av de mer intressanta aspekterna i spelet – forskningen, och de splices som blir tillgängliga via detta. Det finns fem nivåer, vara fyra är tillgängliga för vanliga medlemmar, och ett enormt antal mutationer för varje art, utformade som ett slags mutations-träd.
Djuren går endast att splicea när de är ägg, och för att veta exakt vad för mutationer en avkomma ger måste en vara paid member och betala 20 credits för att göra en DNA-profil på djuret. Annars gäller det att kolla in föregående generationer och gissa/hoppas, och då kan det fortfarande ske spontana mutationer, eller om någon gen hoppat en generation, eller beroende på vilken dominans genen har, och så vidare. Vissa mutationer är, som raserna i sig, tidsbundna och därmed mer åtråvärda. Vissa är ”one time only”, och går inte att generera eller splicea, utan måste fås via avel med djur som redan har dessa mutationer.

 

Utöver det markeras olika färger som ”Pure” med en liten prick under djurets namn. Dessa är generellt värdefulla, och ju fler mutationer, speciellt tidsbundna, eller ”Pure”-färger dessa djur har, desto mer värdefulla blir dem. Det går alltså att avla fram egna linjer genom att generera djur, avla och mutera dem som en själv vill, eller så kan en köpa/adoptera djur och avla via dem, och sen kanske sälja. Egna projekt är dock mycket mer värdefulla, men tar enormt mycket mer resurser och tid/planering att genomföra.

 

Det finns många fler funktioner i spelet, så som att en måste mata sina djur regelbundet, beroende hur mycket en forskat kring en specifik ras, och om en inte är paid member så måste en manuellt äga en ras innan en kan börja generera/forska kring den rasen.
Det finns grupper, rollspel, inbördes kunskap och ekonomi, och mycket annat.
Allt i 2D, utan animeringar – lite nostalgikänsla, helt enkelt.
Väldigt stilrent, och väldigt mysigt. Utvecklarna är även i direkt kontakt med spelarna, och frågar kontinuerligt vad som kan ändras/förbättras, och förklarar om det är någon fråga som uppkommer. Lite indiekänsla, på ett väldigt positivt vis.

 

Om ni känner för att börja spela, så finns spelet via Facebook eller OviPets.com
Om ni känner för att hjälpa mig, och få en fin välkomstgåva för att få igång ert spelande, så får ni gärna använda länken nedan: http://ovipets.com/#!/?ref=4756255

 

Sín Wellroth Lång

Similar Posts

Kommentera