Bryt dåliga vanor och när goda vanor med Habitica

Via helt oskyldiga utforskningar av internets olika hörn, fann jag en länk som verkade spännande. Jag klickade, och hamnade på en hemsida som på ett väldigt subtilt sätt ändrat mitt liv.
Habitica är som ett rollspel, där du har en 2D-avatar du kan personifiera, du har en livmätare, XP-mätare* och en ”plånbok” för ditt guld, silver och diamanter.
Det finns 4 stora katagorier: Rewards, To-Dos, Dailies, och Habits. Och det är här det blir riktigt roligt, för du kan skapa dina egna uppdrag – DU bestämmer vad du ska göra, hur mycket XP du får för uppgifterna, hur ofta de ska upprepas, ifall du ska förlora liv för dem, eller om de bara sker 1 eller fler gånger.

 

 

Vad är det för uppgifter? Vad du vill.
Hur utför du uppgifterna? Det är upp till dig.
Habitica.com är ett RPG, fast för ditt eget liv.
Helt otroligt underbart, enligt mig.

 

Hur fungerar det? Som sagt, du skapar uppgifter, men det är inte din avatar som ska utföra dem, utan du själv. Kanske är det Dailies, så som att duscha (varannan dag, Lätt), mata husdjuren (varje dag, Morgon, Lätt), tvätta kläder (varannan vecka, Svår).
Eller det kanske är To-Dos; beställa gymkort (Svår), ringa föräldrar (Medel), möblera om rummet (Svår).
Eller varför inte Habits: äta hälsosamt (positivt, Medel), äta godis (negativt, Trivialt), arbeta på ditt pågående projekt (positivt/negativt, Medel), umgås med människor (positivt/negativt, Medel).

 

För att utföra något av detta, gör det i ditt verkliga liv, och bocka av det i listan, eller fuska och bocka av det ändå. Kanske glömmer du någon gång, och bockar av ifall att, eller låter uppdraget stå kvar, då du ändå kommer göra det snart nog.

 

habitica02Habits är uppdrag som alltid är där, och du förlorar inget liv av att inte utföra dem – mina uppdrag är blandningar av att äta bra, umgås med vänner, utföra olika projekt eller arbeten, bland annat.
Har du utfört Habits minst en gång per dag, markeras de i stigande gröna nyanser, och jag känner mig sjukt duktig, men det som inte genomförts blir med tiden allt rödare, från att ha börjat som gult, gått över till orange om jag missat det någon dag, till att slutligen bli lysande röd. Men när jag väl utför det, blir det gult/grönt igen, och allt känns bättre.

 

Dailies är vad det låter som: uppdrag som sker mer eller mindre dagligen.
Det går att välja mellan Morgon, Dag, Kväll, eller du kan lägga till egna markeringar, och de går att ställa in ifall de sker på specifika dagar i veckan, eller om det sker regelbundet varje X dag, men var försiktig när du lägger in Dailies – de som inte utförts under dagen du tillskrivit dem kommer du förlora liv för i slutet av dagen, hur mycket beroende på hur svårt uppdraget är, men om de utförts blir de grönare och du får pengar och XP för det. Du kan även finna vinster, så som husdjur och utrustning!

 

To-Dos är engångshändelser, som du kan lägga in för att ha i minnet, och som försvinner när de är gjorda, men du förlorar inget liv så länge de är där. Du kan lägga in specifika datum då de ska sluta gälla, eller börja gälla, och flera andra markörer som du själv kan lägga in.

 

Det finns många andra saker att personifiera i Habitica – jag har lagt in att mitt dygn ”slutar” kl 6 på morgonen, så att jag kan ligga i sängen kl 2-3 på natten och klicka i allt jag gjort under dagen, för att det sedan ska ställas om till ”dagens” uppgifter runt kl 6.
Passar mig perfekt, så slipper jag dra upp appen/hemsidan varje gång jag gör något under dagen, och det är ett bra avslut på dagen. Jag får se allt jag gjort bra, så som att ha ätit nyttig mat eller umgåtts med coola människor, bredvid det som jag kanske ska förbättra till nästa dag, så som att äta mindre godis, gå och lägga mig tidigare, eller annat.

 

Varje uppgift är det jag som bestämmer vad som gäller, och ifall jag gjort dem eller inte. Jag ska erkänna att jag ibland skippat att kryssa i ”Ätit godis” även om jag faktiskt åt några skedar glass under dagen, men jag kände inte att det var tillräckligt för att gälla.
Och det är vad som är så underbart – jag bestämmer. Jag kan även gå in i Inställningar och ge/dra av XP, ifall jag känner att jag skippat för många negativa händelser, eller kryssat alldeles för många positiva. Det är helt upp till mig, och vad jag känner för just då.
Det är trots allt bara ett spel.

 

För mig, med större och mindre problem i vardagen, som att hålla koll på ifall jag ätit lunch eller inte, eller om jag borde tvätta snart, så blir vardagsproblemen mindre, och roligare. Tänk om jag hittar ett drakägg när jag gjort tvätten? Eller en ny cool hatt efter att jag ätit alla tre måltider under dagen?
Det finns även många fler tillägg, så som att lägga till vänner, gå ut på Quests, hänga i deras Taverna (som än inte är helt uppdaterad, men kommer) och mycket annat jag inte utforskat. Samt att den växer – det går att göra bara dessa Habits, Dailies och To-Dos, men det går också att göra mycket mer, om en själv vill.
Samt att det är helt gratis – att registrera sig och ladda ner appen till smartphone/tablet eller använda deras hemsida är helt kostnadsfritt, och det går att använda nästan alla funktioner utan att betala något. Det är valfritt att betala medlemskapsavgift, eller månadsavgift, och det går även att köpa diamanter och pengar för att skaffa sin avatar nya coola saker.
Men, detta är trots allt helt valfritt – än så länge har de inte krävt något av mig. De har inte ens reklam!

 

Jag skulle varmt rekommendera Habitica, om inte annat för att det är kul, och ett lite annorlunda spel. Men även för att det kommer göra livet lite enklare för vissa, så som det gjort för mig, och det är ovärderligt.

 

Sín Wellroth Lång

 

Habitica finns för iPhone, Android och Windows Phone.

 

*XP = Experience points

Similar Posts

3 thoughts on “Bryt dåliga vanor och när goda vanor med Habitica

 1. Shit vad bra det här verkar för motivationen! Spel är asbra för att göra att en kämpar lite hårdare, för att vinna och känna sig bra. Klapp på axeln :) Bra skriven artikel också!

 2. Jag måste följa upp den här artikeln med en kommentar. Nu ligger min karaktär på Level 6 och jag har en vit tigerunge som jag håller på att mata. Jag måste säga att jag inte förstår allting, kanske inte orkar ta in allting eftersom det inte är den största anledningen till att jag skapat en karaktär, men en bättre ”att-göra-lista” går inte att ha! Jag fokuserar mest på dagliga uppgifter och gillar att få längre streaks på att ha utfört dem, samt har egna belöningar förutom belöningen i att ha bra HP och bara känna kontrollen.

  Nej, jag har inte förstått taverna, jag har inte riktigt förstått det här med att kläcka djur eller varför jag gör det, och jag bryr mig egentligen inte så hårt. Det känns som att det här blir så mycket eller så lite som en gör det till, jag har svärd och sköld för framtiden men just nu försöker jag bara få koll på livet – och lyckas!

  Det finns dock en stor miss i att det är ren swenglish. Jag har valt svenska som språk, men allt är inte grammatiskt korrekt utan direktöversatt och vissa saker finns helt enkelt inte på svenska. Så – antingen väntar jag på utvecklingen av appen/sajten eller så byter jag till engelska… Rätt störande, men fortfarande så blir jag sjukt motiverad av Habitica i mina dagliga göromål!

  1. Jag är uppe på lvl 17 nu, och vid lvl 15 får en välja klass – jag valde Rouge! Då kan en välja abilities och vapen på ett annat sätt, men jag är osäker på exakt hur det påverkar spelet om en inte har ett ‘Sällskap’ – jag har några vänner, och vi kör quests där jag antar att mina vapen och min klass spelar roll, men är inte helt 100.
   Djuren går att ha som riddjur! och De är coola! Men mer än så vet jag inte, jag använder det nästan uteslutande som coola tillbehör – en Skuggtiger som riddjur och en Ökenräv som familiar, och det ger lite mer motivation till att göra sina uppgifter, för en kan hitta mat/’ägg’/kläckningsdrycker, och jag kan samla ALLA husdjur! :3
   Tavernan är ifall en vill ta en paus från spelet, dvs logga in på tavernan och ‘pausa’ dina dagliga uppgifter, text om en inte vill/kan logga in på några dagar och inte vill förlora massa lvls. Kanske är mer också, men i så fall vet jag inte :3
   Men jag ÄLSKAR Habitica, det hjälper SÅ JÄVLA MYCKET! <3

Kommentera